AO% het arbeidsongschiktheidspercentage zegt niets over uw mate van arbeidsongschiktheid.
Het AO% is een theoretische cijfermatige berekening van het verschil tussen het inkomen dat u verdiende en dat u volgens de arbeidskundige op basis van de door hem voor u geschikte functies nog kan vinden - uitgedrukt in een percentage. In de functies hoeven geen vacatures aanwezig te zijn.
Wanneer u in een laagbetaalde of relatief laagbetaalde baan ziek bent geworden is de kans op een laag AO% groot. Gevolg: Geen of te weinig uitkering.
Mensen die jarenlang laagbetaald werk hebben verricht in fysiek arbeid lopen een groot risico. Maar natuurlijk kan ook toeval een rol spelen, zoals het krijgen van covid of het oplopen van niet aangeboren hersenletsel, parkinson, ME, etc. Alle ziektes die van invloed zijn op CONCENTRATIE, AANDACHT EN GEHEUGEN in combinatie met lichamelijke problematiek.
Een arts die geschikt wordt geacht voor dezelfde 3 functies als een verpleegkundige, nadat beiden covid hebben gekregen krijgt een hoger AO%. Zijn bruto loon was hoge en dus is het verschil groter met wat hij nog kan verdienen met de gevonden functies. De arts komt in de WIA de verpleegkundige niet.
Zembla, uitgezonden door BNN Vara heeft hier een uitzending over. Het komt er op neer dat ILO (international Labor Organization) van de VN haar deep concerns (grote zorgen), heeft uitgesproken over de wijze waarop Nederland omgaat met haar arbeidsongeschikten. Deep concern is de strengste term die ze kunnen gebruiken. Die wordt ook gebruikt als het gaat over Oeigoeren in China of als het gaat over kinderarbeid in Congo.
De WIA omvat echter meer dan alleen de berekening van het AO percentage. Het gaat er om alle stappen die daarvoor door het UWV gezet zijn om tot die berekening te komen. Zowel de stappen van verzekeringsarts als die van de arbeidsdeskundige.
Vertrouwen is goed - controle is beter.
Druk op de blauwe/groene knoppen voor informatie