Reintegratie Traject Tips
Iedereen heeft een ander reintegratietraject.
Veel hangt af van uw werkgever. Die zijn er in alle soorten en maten.
Wanneer werkgever conflict zoekt, dirrigerend is, niet tijdig trajecten dan is mijn raad: Zoek hulp.
Belangrijkste tip: Wie schrijft die blijft
- Neem alle gesprekken op - type ze uit
- Houd een eigen reintegratiedossier bij
Enkele belangrijke weetjes
Bedrijfsarts afspraak zelf aanvragen kan
U kan zelf ook een gesprek aanvragen bij de bedrijfsarts. Dat is bij elke werkgever anders geregeld. Ik raad u aan bij een werkgever die niet meewerkt zaken altijd schriftelijk te doen. U vraagt per email een gesprek aan bij de bedrijfsarts. U stuurt deze email naar bedrijfsarts, werkgever en arbodienst.
Plannen Wet Verbetering Poortwachter - tekenen - tekenen voor gezien - zelf schrijven
Wanneer u het niet eens bent met Plan van aanpak, Eerstejaarsevaluatie, Eindevaluatie, tussentijdse bijstellingen
Teken dan altijd uitsluitend voor gezien
Schrijf uw eigen Plan van aanpak, Eerstejaarsevaluatie, Eindevaluatie of tussentijdse bijstelling en verzoek de werkgever om dit te ondertekenen
Zelf een deskundigenoordeel bij UWV aanvragen
Wanneer je niet tevreden bent over re-integratietraject kan je bij het UWV altijd zelf een deskundigenoordeel aanvragen. Dat kan via de website van het UWV. Zoek hulp wanneer je er niet uitkomt.
Het is belangrijk dat je dit doet want het gaat om jouw toekomst.
Belang 2e spoor vanaf week 8 mogelijk - vanaf week 52 verplicht
Wanneer u niet meer kan terugkeren bij werkgever omdat u fysieke of mentale problemen hebt kan er een 2e spoor worden opgestart.
Dat loopt tot de 52e week paralel aan spoor 1.
Na 52e week is er alleen sprake van spoor 2. Bij ernstige vertragingen in re-integratie kan het zijn dat spoor 2 te laat wordt ingezet.
Zolang u nog kan werken of gedeeltelijk kan werken is spoor 2 van belang dat dit tijdig wordt ingezet. Want wanneer u nog gedeeltelijk kan werken krijgt u geen of een zo WGA uitkering waarvan u niet kan rondkomen. Ander geschikt werken is dan de beste financiële keuze.
Voor een goed verloop van spoor 2 is inzicht nodig in uw medische beperkingen en mogelijkheden in arbeid.
FML wordt dan vaak opgesteld.
Arbeidskundig onderzoek is dan ook van belang.
Belang van FML controleren en bij laten stellen - FML is niet verplicht - zelf een FML opstellen
Voordat u in 2e spoor wordt gezet wordt er soms een FML opgesteld. Daartoe is verzekeringsarts niet verplicht.
De FML moet kloppen. Hiervoor gaat u naar de CBBS Basisinformatie en uitleg over FML op de website. Die staan bij WIA beoordeling.
Het is heel belangrijk dat je FML klopt
a. voor uw reintegratietraject want anders wordt u overvraagd
b. later in traject voor WIA beoordeling
De verzekeringsarts van het UWV gaat vooral af op wat de bedrijfsarts heeft opgeschreven in FML. Soms belt hij de bedrijfsarts. Verzekeringsartsen kijken vooral of de bedrijfarts de juiste beperkingen hebben aangenomen. Die worden geaccepteerd of terzijde geplaatst, en eventueel aangevuld met andere beperkingen. Dat laatste gebeurt zelden.
Bent u het niet eens en FML van bedrijfarts dan raad ik je aan
- zelf een FML op te stellen met hulp van CBBS basisinformatie of
- deze te laten opstellen door een extern Expertise Bureau
Vervolgens stuurt u die informatie aan bedrijfsarts en vraagt hem om FML te herzien. Doet hij dit niet en geeft hij geen motivatie dan kunt u de onafhankelijkheid van de verzekeringsarts in geding te brengen of je begint met een second opinion.
Bedrijfsarts terzijde stellen - second opinion of onafhankelijkheid ter discussie stellen van de bedrijfsarts
In sommige gevallen is de bedrijfsarts een belemmering voor uw re-integratie
a. wanneer hij GDM vaststelt terwijl hiervan geen sprake is
b. wanneer hij te weinig beperkingen vaststelt maar hij weigert na uw email een andere weg in te slaan
U kan dan een second opinion aanvragen. Echter de bedrijfsarts blijft bij aanvraag second opinion in het zadel. Hij heeft ook na second opinion nog steeds het laatste woord.
Daarom kan u mijns inziens beter de knuppel in het hoenderhok gooien en de bedrijfsarts vragen om zijn eigen onafhankelijkheid te onderzoeken. Dat is met name in gevallen wanneer hij middels een Geen Duurzame Mogelijkheden aanneemt en uw re-integratie blokkeert, terwijl u wel mogelijkheden heeft.
Desnoods, wanneer u daar zelfs geen problemen mee hebt breekt u uw medisch geheim open. U meldt gewoon aan de werkgever, arbodienst en bedrijfsarts: Bij deze verzoek ik de bedrijfsarts zijn eigen onafhankelijkheid te onderzoeken omdat de bedrijfsarts meer beperkingen aanneemt dan ik heb.
Arbeidsdeskundig onderzoek zelf aanvragen
Wanneer u op enig moment niet bij werkgever terug kan keren, of wanneer week 52 nadert is het handig te kijken of de werkgever bereid is een arbeidskundig onderzoek te laten uitvoeren.
Veel werkgevers doen dit tegenwoordig. Zo'n arbeidskundig onderzoek is van belang omdat dan veel duidelijker wordt welke beroepen wel of niet voor u geschikt zijn, rekening houdend met uw medische beperkingen, uw omstandigheden etc.
Een re-integratie dossier bijhouden - neem elk gesprek op - type elk gesprek uit - een transcript
Tijdens uw hele re-integratiedossier is het handig een dossier bij te houden. Dat versterkt uw positie bij een WIA aanvraag.
Zorg dat u alle geprekken opneemt en uittypt
Uitgetypte zaken opsturen wanneer er verschillen staan in visie tussen werkgever en werknemer of tussen bedrijfsarts en werknemer
Onafhankelijke Expertise - controle vraagstellingen bedrijfsarts - controle rechten van correctie en recht om de resultaten door te zenden naar bedrijfsarts, controle kwaliteit expertise bureau - invloed op keuze expertise bureau
Wanneer een medische situatie ingewikkeld is dient de bedrijfsarts of arbodienst in sommige gevallen een verzoek in bij werkgever om een onafhankelijke expertisebureau in te schakelen. Gevraagd wordt dan altijd of u het eens bent met deze doorverwijzing.
U onderzoekt
Zijn de vraagstellingen duidelijk ?
Kan ik mij vinden in de keuze van het expertisebureau ?
Wat zijn mijn rechten ten aanzien van de rapportage ?
Heb ik correctierecht ? En wat houdt dat recht in ?
Heb ik recht op op elk moment van het traject af te haken en af te zien van doorzending van expertiserapport naar bedrijfsarts ?
Correctierecht, tussentijds stoppen expertise en contra-expertise
Wanneer u het niet eens bent me de inhoud van de expertise dan kunt u correcties aanbrengen maar vaak lang niet op alle punten.
Wel is het soms mogelijk een eigen visie te geven die onderdeel wordt van de rapportage. Mijn ervaring was er bij Ergatis men zei dat het onderdeel van rapport werd maar uiteindelijk werd dit niet in de rapportage opgenomen dat het op briefpapier van Ergatis werd afgedrukt. En bij overdracht door verzekeringsarts naar UWV werd deze visie uit het rapport gehaald.
Mijn bevindingen bij Ergatis Den Bosch - geen onafhankelijke expertise bij conflict
Mevrouw Blankenberg, verzekeringsarts is voorheen werkzaam geweest voor UWV. Zij komt voor in jurisprudentie aangaande claimzaken waarbij ze namens UWV optrad. Ze vult niet in FML 1.1 tot 1.7 - doet geen onderzoek naar problematiek in aandacht, concentratie en geheugenproblematiek en LVB client.
Doet geen navraag bij artsen - vraagt geen informatie op wanneer deze ontbreekt.
Fysiek medisch onderzoek was goed te noemen.
Psychische onderzoek was ontoereikend. Uitsluitend gericht om client in spoor 1 of spoor 2 te kunnen plaatsen. Iemand met een behoorlijke LVB die begeleid wordt in alle gesprekken (behalve bij psychiater) daarvan is duidelijk dat er problemen zijn op functioneren in dagelijks leven.
Belangrijkste minpunt was mevrouw Blankenberg uitspraak deed aangaande confict met werkgever. Ze zei dat problematiek enigszins aan partner zou liggen die bezwaarschriften schrijft die niet leiden tot oplossing conflict en dat zij het conflict voedt en dat beaamde. Dat laatste was een verkeerde voorstelling van zaken.
De ingeschakelde psychiater suggereerde dat partner mogelijk het medisch traject beinvloed had terwijl de partner geraadpleegd kon worden hoe dat traject verlopen was omdat LVB-er in onbegeleid gesprek hierover geen goede informatie kan geven als gevolg van LVB.
Al met al werd hiermee getracht om te voorkomen dat werkgever een derde jaar zou krijgen. Heel slim werd de schuldvraag in het conflict toch beantwoord door deze neer te leggen bij begeleidend partner. Aangezien de visie van werkgever zo sterk doorklonk in de beweringen van deze verzekeringsarts was het duidelijk dat hier geen sprake was van een onafhankelijke visie op conflict tussen werkgever en werknemer.
Het correctierecht is niet van toepassing op rapportages en op FML
Het is mogelijk de doorzending van rapportage tegen te houden. Onduidelijkheid ontstond er toen nadat schriftelijk de correcties waren ingediend en de verzekeringsarts belde dat zij de correcties zou doorvoeren, zij direct na doorvoering van die correcties het rapport wilde doorsturen. Client was van mening dat hij er recht op had eerst de definitieve versie te zien alvorens het zou worden doorgezonden.
Daar had mevrouw Blankenberg nog nooit van gehoord. De informatie omtrent het correctierecht en moment van doorverzending was onduidelijk.
Het is mogelijk een eigen visie te geven dat onderdeel van de rapportage wordt. Echter die eigen visie wordt helemaal niet op het briefpapier van Ergatis afgedrukt en is helemaal niet een zichtbaar onderdeel daardoor van het rapport.
De Visie van client moet minimaal in de inhoudsopgave van de rapportage staan.
Ik heb daarna zelf de naam van Ergatis op het rapport gezet, op de manier zoals ze dat ook doen op hun eigen rapporten.