Alle stappen van RIV tot WIA 

Samen op pad met Sandra

WIA beoordelingen lopen lang niet allemaal zoals ze zouden moeten verlopen. Tijdgebrek, gebrek aan kennis, onwil, kokervisie, beleid boven mens plaatsen het kan allemaal op uw pad komen.  

Ik ben Sandra Leemans, jurist en ervaringsdeskundige. Het traject kan lang en zwaar zijn. Bereid u met hulp van deze en andere websites tijdig voor op RIV en WIA beoordeling. Overleg is altijd mogelijk. 

stap 1

Wanneer u de idee heeft dat uw werkgever de re-integratie niet goed heeft aangepakt zorg dan dat u tijdig een gesprek aangaat met UWV.    Vraag om een gesprek hierover. Krijgt u het niet, dien een klacht in.  Begin op tijd. Zo'n 3 maanden voor einde wachttijd er aan om RIV gesprek in agenda van UWV te krijgen.  Overigens kan u ook  zelf een deskundigenoordeel bij UWV aanvragen gedurende gehele periode van re-integratie wanneer u denkt dat de werkgever verkeerd bezig is met uw re-integratie.  Om uw eigen visie op de re-integratie te geven kunt u zelf een RIV verslag maken en meenemen naar het gesprek. 

stap 2

Zorg dat de RIV op tijd wordt beoordeeld en stel uw eigen reintegratie verslag op. Leg vast waarom u vindt dat het resultaat van de reintegratie niet bevredigend is. . Wanneer UWV  niet op tijd, niet voor einde wachttjd, de RIV beoordeeld heeft kan UWV de werkgever geen 3e jaar meer opleggen. Vooral in in geval u weinig of geen WW opbouw heeft en u nog wel kan werken maar nog geen werk heeft is dit belangrijk. U wilt na 2 jaar ziekte niet ineens zonder inkomen komen te zitten.

stap 3

De WIA beoordeling vindt plaats door de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige, beiden met hun eigen taken. In CBBS Basisinformatie  staan die goed omschreven.  U vindt ze op deze website. De arbeidsdeskundige heeft een veel grotere invloed op de uitkomst dan u wellicht denkt. Het gaat niet alleen om wat de verzekeringsarts denkt en doet. 

stap 4

U krijgt op een gegeven ogenblik een uitnodiging voor een sociaal medisch gesprek. Dat gaat over uw fysieke en mentale situatie op moment van  de beoordeling. Neem altijd iemand mee naar het gesprek en neem het gesprek op. Type het gesprek uit op papier, voor u zelf,  om later de rapportage van de arts mee te controleren of er mee te confronteren.

Aan opname van gesprekken zitten regels. Die staan op de website van UWV zelf. 

Samengevat moet het gaan om opnames voor eigen gebruik. Maar hoe ver dat eigen gebruik reikt is dan weer niet duidelijk......      

Wanneer het gaat om waarheidsbevinding mogen geluidsopnames ingezet worden in juridische procedures.

stap 5

Bereid het gesprek voor

- bezoek websites met aanwijzingen

- maak een lijst van uw beperkingen aan de hand van de FML

- benoem uw vermoeidheidsklachten en laat zo mogelijk een arts dit op papier zetten

- bestudeer de FML en hoe verzekeringsarts u zou moeten onderzoeken - wees uw eigen arts

- stel uw dagverhaal op

- stel uw medicatielijst op en met eventuele bijwerkingen

- geef aan welke operatie(s) of therapieën gepland staan

 

stap 6

Schrijf op waar u in dagelijks leven tegenaan loopt als gevolg van uw beperkingen. Doe dat zo concreet mogelijk. Houd een dagboek bij. Neem een goed uitgewerkt dagverhaal hierover mee naar de verzekeringsarts en geef die af tijdens het gesprek. Behoud zelf een copie. Neem ook copieën van uitslagen mee, uw medicatielijst, en eventueel een uitdraai van uw bezoeken aan de huisarts - die kunt u bij de huisarts opvragen. 

Wanneer u problemen heeft met concentratie, aandacht of geheugen bekijk dan goed wat de arts moet invullen in 1.1 tot 1.7 en stem uw dagverhaal daar op af. 

Wanneer u niet goedgekeurd wilt worden als medewerker pakket- dienst  kan u aangeven dat u veel ongelukken heeft veroorzaakt, of dat u  medicatie slikt waardoor u niet mag autorijden (moet natuurlijk wel waar zijn). Verzin een list.

Wanneer u niet goegekeurd wilt worden voor productiefuncties dan kunt u aangeven u aangeven, wanneer dit waar is, dat u concentratie aandacht en geheugenproblematiek heeft. U kunt zich niet lang op  1 onderwerp richten.  Dit onderbouwt u met het dagverhaal en zo mogelijk met een neuro-psychologisch rapport

stap 7

Tijdens het onderzoek gaat de arts kijken hoe ver u kan reiken, bukken etc. Ga niet tot het uiterste. Zeg regelmatig AU. Wanneer u achteraf pijn ervaart zet dat gelijk op papier en stuur de arts toe dat hij te ver is gegaan tijdens het onderzoek. 

Op het eind van het onderzoek haalt u uw checklijst er bij en kijkt of de arts alles onderzocht heeft. Wanneer u bijvoorbeeld niet goed kan hurken en hij heeft dat niet onderzocht dan vraagt u hem alsnog het te doen. 

Ook kan het zijn dat de arts het hele dagverhaal overslaat waar hij wel navraag naar moet doen. Hij moet behalve aandacht voor de fysieke aspecten ook aandacht hebben voor de psychische aspecten. Gelukkig heeft u uw dagverhaal op papier en kunt u dat inleveren.  Heeft u naderhand pijn door het onderzoek stuur dan direct een email met een duidelijke klacht hierover.

Ik lees een aanwijzing op internet dat u de verzekeringsarts kan vragen om u eerst de rapportage kan toesturen alvorens u naar de arbeidsdeskundige door te sturen.  Dat is een hele goede aanwijzing. Echter de meeste UWV's zitten niet te wachten op eenmaal opgestelde rapportages.

 

stap 8

Wanneer u bij de verzekeringsarts bent geweest krijgt u daarna een uitnodiging voor een gesprek met de arbeidsdeskundige (als het goed is want zelfs dat gebeurd niet altijd). Als voorbereiding voor dit gesprek stelt u een lijst op van alle door u in het verleden verrichtte taken. U tekent aan welke taken u wel en niet goed kon vervullen en de reden daarvoor.  Die reden kan zijn omdat u zich niet kon concentreren, of omdat u naar mening van uw werkgever te onnauwkeurig was, of omdat u veel pijn kreeg etc etc. 

Die lijst neemt u mee naar gesprek met de arbeidsdeskundige en levert dat op het eind van gesprek in met de mededeling dat u verwacht dat hij bij de beoordeling van de functies daar rekening mee gaat houden. U houdt voor uzelf een kopie.

U maakt ook van dit gesprek een geluidsopname.  En ook tijdens dit gesprek het liefst iemand meenemen die u goed kent.

stap 9

U ontvangt 

1. een brief met de beschikking

2. een brief met documenten waarop de beschikking gebaseerd is:

   a. verzekeringsgeneeskundige rapportage

   b. sociaal-medische rapportage met daarin onderdeel   BESCHOUWINGEN

   c. FML of kritische FML (dat is een FML met weglating van beperkingen die kunnen worden 

       opgeheven door een therapie of operatie

   d. arbeidskundige rapportage met daarin onderdeel KLANTPROFIEL

 

U kijkt na of u deze stukken heeft ontvangen. 

Zo niet dan maakt u hiervan direct melding dat u die stukken zo snel mogelijk wil ontvangen en u dient een klacht in wanneer deze niet binnen een week worden toegezonden. 

U gaat de inhoud van alle stukken controleren aan de hand van de door u zelf opgestelde FML, de gespreksopnames, uw lijst van vaardigheden. 

Dan trekt u binnen een week een conclusie

U bent het eens met de beslissing of u gaat in beroep tegen de beslissing. 

stap 10

Wilt u bezwaar gaan maken begin dan het het schrijven van een proforma bezwaar en vraag uw volledige dossier op.

Zeg uitdrukkelijk dat u ook wilt ontvangen de communicatie die plaatsvond tussen verzekeringsarts en arbeidsdeskundige alsmede het VOLLEDIG MEDISCH ONDERZOEKSVERSLAG.

Op de onderstaande website staat hoe u een proforma bezwaarschrift kunt schrijven en er staan stappen vermeld. Maar hoe u het inhoudelijk kan aanpakken staat er niet in. Dat kunt u op deze website terugvinden.